Slik finner du det du faktisk søker etter

Slik finner du det du faktisk søker etter

Blir du like irritert som meg når du søker på google og du får helt andre treff enn det du leter etter? I så fall kan du få noen tips av meg her som er til stor hjelp.


Mer spesifikke søk med sitattegn

Når du setter søkebegrepet ditt inn i sitattegn blir søket mer eksakt. F.eks. hvis jeg googler boken min med termen Grand Marine god bok får jeg et helt annet resultat når jeg setter termen i sitattegn enn uten. Med sitattegn finner jeg altså lettere frem til de som mener at boken er god, og det er jo viktig at jeg får med meg.

Minus fjerner ord du ikke vil ha treff på

Minustegnet (-) fjerner alle resultater som inneholder dette ordet.

Grand Marine er også navnet på et hotell i Odessa og en type rib-båt. Men hvis jeg søker “grand marine” -hotell -boat, så får jeg kun treff på sider som omtaler min bok (bortsett fra en annonse om hotellet, da).

Hvis du ønsker å søke etter et vanlig ord som skal være med i søkeresultatet, setter du et plusstegn foran (husk: uten mellomrom). F.eks “grand marine” -hotell -boat +spennende. Da får jeg opp et resultat jeg liker godt.

Søk etter ulike ting på samme tid

Du kan bruke OR for å få resultater som har det ene eller det andre uttrykket. I stedet for å gjøre ett søk med katt og så ett med hund, kan du kombinere søkene ved å skrive“hund” OR “katt”. Da ignorerer Google alle søkefraser med ‘og’ mellom, altså hund og katt.

Alle søkene du får opp vil enten ha hund eller katt i seg. Det er en milevis forskjell fra å søke ‘hund eller katt’, som vil gi deg helt andre resultater. Et annet eksempel er at jeg kan skrive “grand marine” OR “den hvite vinden” -boat -hotel. Da får jeg opp begge mine bøker i samme søk.

Alt innhold på en nettside

Hvis jeg ønsker å se alle sidene i et domene, kan jeg for eksempel søke på

site:storybold.no Da får jeg opp alle nettadressene på dette domenet.

Du kan også kombinere søket med andre hjelpetegn, som Site:twitter.com “storybold”

Dette vil vise meg alle innleggene på twitter som nevner Storybold. Prøv dette søket på en merkevare, et firmanavn eller et tema du vil vite mer om, for å finne ut hva folk sier om dette.

Søk etter spesielle ord og fraser i titler eller i tekst

Ved å skrive intitle:innholdsstrategi finner jeg for eksempel sider med titler som inneholder dette ordet. Skriver jeg flere ord etter innholdsstrategi vil ett av ordene stå i hoveddelen av teksten på siden.

Vil du søke på flere enn ett ord i en tittel kan du bruke allintitle:innholdsstrategi design. Da forteller du Google at du vil ha alle disse ordene i tittelen, uavhengig om de står i hovedteksten. For å søke i løpende tekst på en side kan du bruke ‘intext:’ og ‘allintext:’. Vil du søke i nettadresser kan du bruke inurl: og allinurl: For å søke etter beskrivende tekst i koblinger bruk inanchor: eller allinanchor:

Hvem linker til meg?

Hvis jeg vil vite hvem som linker til nettsiden vår, kan jeg skrive link:storybold.no, NB! Dette søket er ikke hundre prosent treffsikkert og det finnes andre verktøy for lenkesøk som er bedre. Men det gir meg en indikasjon på hva som foregår.

Søket ovenfor kan også vise interne lenker vi har på siden vår. Her har jeg mulighet til å kombinere søket med minustegn. Link:storybold.no -site:storybold.no

En bufret versjon av en nettside

Vil du se den den nyeste hurtigbufrede versjonen av et nettsted kan du for eksempel skrive, cache:storybold.no

Dette omdirigerer søket til webcache.googleusercontent.com og laster inn versjonen av nettstedet Google har lagret.

Søk etter bestemte filtyper

Hvis jeg leter etter en spesiell filtype, kan jeg for eksempel søke etter filetype:pdf “storybold”. Da får jeg opp alle PDF-er som inneholder dette nøkkelordet.

Kilder: Computerworld, googletriksene du bør kunne og clickminded.com, the complete list of advanced search Operators.

Tekst: Inger Marie Spange